boedapest

Als je trouwens van musea houdt, dan is de Budapest Card misschien wel iets voor jou. Voor €25 mag je alle musea in Boedapest bezoeken én krijg je ook nog eens gratis toegang tot de Lukács thermale baden.

 

10. Night of the Museums

Bij iedere stedentrip alle musea aflopen op zoek naar die extra portie cultuur kan op de duur vervelend worden. Zeker als je reist met kinderen. Daarom kan het interessant zijn om je verblijf in juni te boeken, tijdens het jaarlijkse evenement ‘Night of the Museums’. Met een enkel toegangsticket krijg je toegang tot vrijwel ieder museum in Boedapest. Spendeer de avond of nacht in een van de vele musea en kom zelf te weten of alles in het museum ‘s nachts echt tot leven komt. Dit moet zowat het leukste zijn wat te doen is in Boedapest.

9. Gellértberg

Wie komt om heel wat te zien in Boedapest, zal op zoek gaan naar de beste locaties om een fantastisch uitzicht te hebben over de stad. En hoeveel beter kan je uitzicht op de stad worden dan vanaf het hoogste punt, Gellértberg. Een wandeling naar de top van de berg, gelegen in het Budagedeelte, beloond  je met de realview kaart van Boedapest. Vanaf het hoogste punt kun je immers alle belangrijke bezienswaardigheden van Boedapest herkennen.

8. Andrássyboulevard

Andrássyboulevard, erkend als UNESCO Werelderfgoed, is een boulevard die werd aangelegd om de stad te verbinden met het stadspark. De boulevard kan worden vergeleken met de Champs-Elysées in Parijs, gezien het ook heel wat architecturaal sterke gebouwen heeft, maar vooral ook de plaats is waar de duurste merkwinkels hun vestiging hebben genomen. Zelfs al heb je het budget niet om deze dure spullen aan te schaffen, dan nog is een namiddagje window-shoppen een van de hoogtepunten van Boedapest.

7. Grote Markthal

Of je nu op zoek bent naar verse ingrediënten om gulyás te maken of gewoon wil shoppen bij de locals, de Grote Markthal is een leuke manier om je voormiddag in de Hongaarse hoofdstad door te brengen. Het is de grootste overdekte markthal en direct ook een van de populairste bezienswaardigheden in Boedapest. Je vindt er onder andere een groot aantal soorten worst, vlees, kazen, fruit en groenten. Op de tweede verdieping zijn er zelfs plaatsen waar je meteen enkele lokale gerechten kunt proeven. Wie een stad echt wil ervaren, kan niet anders dan een bezoek aan de Grote Markthal toevoegen aan zijn lijst wat te doen in Boedapest.

6. Margaretha Eiland

Het Margaretha Eiland is een eiland gelegen in het midden van de Donau in Boedapest. Op het eiland rondwandelen wordt beschreven als een van de leukste activiteiten als je je afvraagt wat te doen in Boedapest. Het eiland behoort niet meteen tot de meeste bezochte plaatsen door toeristen die een citytrip in Boedapest doorbrengen, maar is een leuke afwisseling van de drukke stad als je langer dan een weekend in Boedapest verblijft. De aangelegde tuinen, heerlijke zwembaden en ruïnes van een oud klooster zijn vaak ook de plaats waar de lokale inwoners even komen genieten bij heerlijk weer.

5. Het Heldenplein

Het Heldenplein is een van de hoogtepunten in Boedapest die je niet mag missen. Dit plein is gelegen op het einde van de Andrássyboulevard en wordt gedomineerd door het Millenniummonument. Dat monument bestaat uit een hoge zuil met op de top de aartsengel Gabriel die de nationale symbolen van Hongarije vasthoudt. Voor de zuil staan de standbeelden van zeven Hongaarse stamhoofden. In de halve cirkel staan standbeelden van beroemde Hongaren en helden uit de Hongaarse geschiedenis met daaronder een reliëf van een belangrijke episode uit de geschiedenis van Hongarije. Het Heldenplein wordt beschouwd als een van de niet te missen bezienswaardigheden van Boedapest.

4. Donau cruise

Wat te zien in Boedapest als je slechts een weekend in Boedapest verblijft? Wat dacht je van alles? Met een Donau cruise zie je niet alleen de volledige stad op een dag, maar doe je het nog eens op een erg leuke manier. Een bootcruise op de rivier is een uitstekende manier om de stad overdag te verkennen, maar evengoed ‘s avonds wanneer de lichten de stad in een magische plaats veranderen. Onderweg zie je niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden van Boedapest, maar ook de verschillende bruggen die de verbinding maken tussen Buda en Pest zoals de Kettingbrug, Vrijheidsbrug en Elisabetbrug. Een cruise op de Donau kan al voor €9 per persoon.

3. Thermische baden

De thermische baden behoren tot de meest ontspannende activiteiten van wat te doen in Boedapest. De vele ondergrondse thermische bronnen hebben ervoor gezorgd dat er tientallen thermische baden zijn, verspreid over de hele stad. Het Széchenyibad is het grootste medicinale kuuroord in Europa en door de indrukwekkende architectuur voelt het aan alsof je in een paleis zwemt. Dat het één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest is, is makkelijk af te leiden uit de grote massa die vaak aanwezig is.

Boek je tickets op voorhand online en je mag meteen binnen. Een skip-the-line ticket kost €18 per persoon.

2. Burcht van Boeda

Van de vele bezienswaardigheden in Boedapest is de burcht van Boeda ongetwijfeld de blikvanger. Ontegensprekelijk is de burcht een van de hoogtepunten van Boedapest en dus mag een bezoek zeker niet aan je reisplanning ontbreken. Het historische kasteelcomplex is gelegen op een heuvel en wordt met de Kettingbrug van de rest van de stad gescheiden. Vooral ‘s avonds hangt er een sprookjesachtige sfeer rond de burcht.

1. Het Parlement van Boedapest

Dit gigantische gebouw valt meteen op als je langs de Donau aan het wandelen bent. Dit volledige gebouw is maar liefst 268 meter lang en op het breedste punt 118 meter. Als je de buitenkant al indrukwekkend vindt, wacht dan maar tot je het interieur van dit grandioze parlement hebt gezien. Tijdens een tour van ongeveer 45 minuten word je in vanuit de prachtige ontvangsthal verder geleid naar de koepel en de zaal van het Hongaarse Hogerhuis.

Voor een rondleiding door het parlement betaal je €11,95 per persoon. Wil je je bezoek aan het parlement meteen combineren met een cruise op de Donau? Dan betaal je €25 per persoon.

10  Bezienswaardigheden in Boedapest

 

In twee gesplitst door de Donau vormen het heuvelachtige Buda en de met boulevards bezaaide Pest, de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Hoewel er tijdens de eerste eeuw op dezelfde plaats een Romeinse nederzetting was, is de stad Boedapest pas officieel ontstaan in 1873. Sindsdien is het, het culturele, politieke en commerciële hart van Hongarije. Het is dan ook niet verwonderlijk dat jaarlijks miljoenen reizigers naar hier komen voor een citytrip naar Boedapest.

© 2019 Korlam kft 123456   Lajosmizse Hungary