lajosmizse

Rooms-katholieke kerk van St. Louis

 

De kerk werd ontworpen door Károly Bachmann, de architect van Újpest, en de bouw begon in april 1895, en de kerk was al in gebruik op 25 augustus 1896.

De totale lengte van de kerk is 58.76 m. De hoogte van het torenkruis is 51,71 meter. 

 

In 1996 werd het orgel vernieuwd voor het eeuwfeest van de kerk en kreeg de kerk een nieuwe bel, met 24 kleine belletjes gegoten door Nederlandse wielrenners. In 1998 werd de bel tot kunstwerk verklaard. Van 1997 tot 2000 werd het uitgebreid met een nieuw altaar en werd de kerk en haar omgeving gerenoveerd.

 

In de kerk worden de getrouwe kopie van de Heilige Kroon, de scepter en de aardbei bewaard, die in 1966 door Lajos Bartha is gemaakt. Een geschilderde kroningsmantel, een kopie van het kroningszwaard, een heilige kopie van koning St Stephen, een trouwe kopie van de hoorn van Lehel, een getrouwe kopie van Christus lijkwade in Turijn, en een koninklijke heuvel met de voormalige kastelen van de voormalige graafschappen. 

 

Ruïnes van de tempelkerk

 

Het oudste architectonische monument van Lajosmizse is de Pusztatemplom, gebouwd aan het einde van de 14e eeuw. De kerk in vroeg gotische stijl was een zogenaamde wilderniskerk, wat betekende dat het buiten het bewoonde gebied in de wildernis lag. De eerste archeologische opgraving die we kennen, werd uitgevoerd door Kálmán Szabó, directeur van het Katona József Museum in Kecskemét in 1927. De kerk werd gebouwd van weidekalksteen, bedekt met een dak met schelpen.

Bezienswaardigheden in Lajosmizse

 

Németh-tanya (Tanyamúzeum)

 

Het Lajosmizse boerderijmuseum bevindt zich in de richting van Kecskemét, aan de zijde van de benedengrens, naast de Tanyacsárda. Lajosmizse begon met de oprichting van het Boerderijmuseum. Het werd in 1972 geopend en was het eerste boerderijmuseum in het land.

Het nieuwe stadhuis

 

Op 20 augustus 2003 werd het nieuwe stadhuis op een plechtige gelegenheid overhandigd. Het gebouw is ontworpen door Attila Túri, een bekroonde architect.

Geréby Kúria

 

Geréby Kúria in Lajosmizse is opgericht door Gyula Ötömösi Geréby. De achtenswaardige huisbaas, die ook als een goede liefhebber van de armen verscheen, vestigde een internationaal erkende paardenfokkerij. Als een meester ontwikkelde hij het landgoed als een modelboerderij. 

Geréby bouwde het herenhuis tegen het einde van de 19e eeuw als het centrum van het landgoed en de woonplaats van de familie. Het gebouw is eclectische stijl, gedomineerd door neo-barokke en classicistische elementen.

 

In 1986, na een volledige renovatie, opende het voormalige familiehuis zijn deuren als een hotel. In 1990 was het privébezit. 

Vandaag is het een viersterrenhotel genaamd Geréby Kúria. 


Het hoofdgebouw en de bijgebouwen, evenals de kapel, bevinden zich in een zeer goede staat in het uitgestrekte landschap.

 

© 2019 Korlam kft 123456   Lajosmizse Hungary