wijn & brandewijn

pálinka uit Hongarije

 

 

Hongaars: pálinka;  Roemeens: pălincă of palincă) is een sterke drank die populair is in Hongarije en Transsylvanië. Pálinka is voor de Hongaren wat whisky is voor de Schotten en cognac voor de Fransen.  Een vruchtenbrandewijn, die vooral gestookt wordt uit abrikozen, appels, pruimen, peren of van welke andere vruchten ook. Het land telt ruim zeshonderd stokerijen.  De meeste industrieel gestookte pálinka komt uit de stad Kecskemét, en daarnaast stoken velen de drank thuis zelf.

 

Voor Hongaren is elke reden goed om in de pálinka te duiken. Hongaren drinken vaak Palinka als appetizer voor het eten. en van oudsher begon men er op het platteland de dag mee.  De drank lijkt op de Nederlandse jenever maar is sterker van smaak en heeft een hoger alcoholpercentage. Vrijwel elke boer in Hongarije stookt zijn eigen pálinka en op de kleurrijke markten is een overvloed van verschillende soorten te koop van deze vruchtenbrandewijn. Hongarije produceert dan ook prima, en krachtige, fruit Palinka’s en sommige zijn wereldberoemd.

 

Bijvoorbeeld:

barack pálinka (abrikozen)

cseresznye pálinka (kersen)

körte pálinka (peren)

alma pálinka (appels)

szilva pálinka (pruimen)

birs pálinka (kweeperen)

törköly pálinka (druivenschillen)

vegyes pálinka (mix van vruchten)

 

Er is veel kwaliteitsverschil tussen pálinka. Zo is er veel verschil tussen de hoeveelheid en kwaliteit van het fruit dat gebruikt wordt. Bijvoorbeeld Willmos körte pálinka is beter en zachter dan Körte pálinka. Een ander voorbeeld: Barack pálinka. Ik vind Kecskeméti Füfyülõs Barack de beste pálinka van abrikozen of Szatmári Szilva, maar smaken verschillen en anderen zullen dan ook andere standpunten hebben.

 

Er zijn grote prijsverschillen tussen pálinka maar het is opletten geblazen. Sommige goedkope pálinka hebben nog nooit een stukje fruit gezien. Bijvoorbeeld de Csikós Barack pálinka, is gemaakt van alcohol en abrikozen aroma, en niet van echt fruit. Het is ook een pálinka maar met Kecskeméti Füfyülõs vergeleken zijn het twee verschillende dranken.

 

In Hongarije mag zonder vergunning tot 50 liter pálinka per huishouden vrijgesteld van accijns zelf gestookt worden. Als er meer geproduceerd wordt, dan moet er wel accijns betaald worden. De huis gestookte pálinka mag onder bepaalde voorwaarden ook worden verkocht.

 

Een andere unieke drank in Hongarije is Unicum, een bitter en zoet, donker, bijna zwart gekleurde kruidenbitter, gemaakt volgens een geheim kruiden recept. De originele Unicum fles is rond van vorm en heeft een rood kruis. Waarom dat rode kruis erop staat is onduidelijk maar velen zweren bij een glaasje Unicum in plaats van een aspirine bij een kater….bezoek de stokerij in Kecskemet en of Boedapest

  

fokhagymàs pàlinka Vul een (bij voorkeur ondoorzichtige stenen) fles tot aan de hals met gepelde knoflookteentjes en het resterende volume vult u op met bijvoorbeeld törköly-pàlinka, het geheel een paar maanden laat trekken.

 

De geschiedenis van TÖRLEY

 

 

"Met veel toewijding en doorzettingsvermogen heb ik veel beter kunnen produceren dan de champagnewijnen die ik tot nu toe heb gekend."

 

József TÖRLEY schreef deze zin in 1882 toen hij besloot om zijn opgedane kennis in Reims, Frankrijk, in Hongarije te gebruiken. 

 

In de omgeving van Etyek, vond hij wijngaarden met bodem- en klimaatkenmerken die vergelijkbaar waren met die van Champagne in Frankrijk, waarvan de wijnen uitstekend waren voor mousserende wijn. Voor productie in Budafok, destijds in het Promontor-gebied, als voorwaarde voor het produceren van mousserende wijn van hoge kwaliteit, ideaal voor kelders met constante temperatuur in kalksteen van de winter tot de zomer, de Champagne-wieg, met champagne. De fabriek werd geïnstalleerd door Franse vakmensen en de in Frankrijk geboren Louis François, die tot zijn onafhankelijkheid de fabrieksleider was. 

 

József TÖRLEY was niet alleen een zakenman, maar ook een professional. Het heeft zijn fabriek en zijn technologie continu ontwikkeld voor de productie van champagne. Een van zijn belangrijkste innovaties: in Hongarije introduceerde hij als eerste bevriezing (bevriezing). Rond de eeuwwisseling werd zijn fabriek de modernste champagnefabriek van het land. 

 

Op de Millennium-tentoonstelling was TÖRLEY al de 'keizerlijke en koninklijke koeriersleverancier' en hun champagne was één van de trots van de binnenlandse industrie. Aan het begin van de eeuw was TÖRLEY de 'Hongaarse champagne' die net zo populair was als de Pest-operette. Deze naam betekende een smakelijk drankje voor hotels, cafés, tavernes, restaurants en bars.

 

In 1907 vierde hij het kwarteeuwse jubileum van de fabriek. De TÖRLEY-mousserende wijn was toen bekend van Amerika tot Australië. De fabriek had deposito's in Hamburg, Berlijn en Kopenhagen. Wat is de grootste erkenning: TÖRLEY verkocht ook in Parijs. 

 

De productie van de fabriek in de jaren 1910 had 2 miljoen flessen bereikt. Een fase in zijn verhaal werd voltooid in 1944, toen het hoofdgebouw van de fabriek werd gebombardeerd. Na de oorlog, tot de nationalisatie van de jaren 1950, werd de fabriek terug opgestart in een zwakke staat, met slechts vier mensen. 

 

De productiepiek van de Törley Champagne Winery is in de jaren 80, toen een jaarlijks volume van 30 miljoen flessen mousserende wijn uit de binnenlandse sprankelende citadel kwam. Naast de uitvoer aan de Sovjet- en GDR's maakten ook de toenmalige DDR, Oostenrijk en andere westerse landen deel uit van de upstream-markt. 

 

Tegenwoordig behoudt TÖRLEY de leidende positie op de Hongaarse champagnemarkt met 10-12 miljoen flessen per jaar, met een marktaandeel van bijna 35%. De champagne, nu meer dan honderdvijfentwintig jaar oud, is gemaakt in de geest van traditie en kwaliteit, en is nog steeds populair zowel thuis als wereldwijd.

PÁLINKA (JENEVER) MUSEUM IN IZSÁK 

 

Wetenswaardigheden omtrent sterke dranken. Het Pálinka Muzeum Izsák bevat meer dan 1000 historische museumstukken die als het ware een document van de traditie van het op ambachtelijke wijze vervaardigen van spiritualiën in Hongarije vormen. Naast een branderij uit 1922 , bieden het daaraan gekoppelde museum en een proeflokaal met een tuinterras de gelegenheid, meer over  deze Hongaarse “ambassadeur” , de Pálinka, te leren. Izsák ligt in de nabijheid van Kecskemét.

© 2019 Korlam kft 123456   Lajosmizse Hungary